Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Τέσσερα σχέδια για θαλάσσια αιολικά πάρκα στο Αιγαίο

Θαλάσσιο αιολικό πάρκο στη Δανία

Τέσσερα σχέδια για θαλάσσια αιολικά πάρκα έχουν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και φιλοδοξούν- όσα από αυτά εγκριθούν- να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την είσοδο της Ελλάδας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες που βρίσκονται κοντά στις ακτές.

Ένα από αυτά σχεδιάζεται να γίνει στον Ευβοϊκό Κόλπο, ένα στον Κόλπο της Κύμης και δύο στο Θρακικό Πέλαγος. Στον Ευβοϊκό, το σχέδιο αφορά πάρκο ισχύος 450 ΜW στον Κόλπο Πεταλιών, ανοιχτά της Νέας Μάκρης (από την εταιρεία Πλειάδες Αιολική του ομίλου ΤΕΡΝΑ), ενώ στον Κόλπο της Κύμης το έργο θα είναι ισχύος 300 ΜW (από την εταιρεία ΚΥΩΝ). Στο Θρακικό Πέλαγος, η επένδυση πάλι του ομίλου ΤΕΡΝΑ (585 ΜW), στα ανοιχτά της Σαμοθράκης θα είναι ισχύος 585 ΜW, ενώ η επένδυση του ομίλου Κοπελούζου (216 ΜW) σχεδιάζεται εκατέρωθεν του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Ο αριθμός των αιτήσεων για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός επειδή πολύ λίγες θαλάσσιες περιοχές πληρούν τις προδιαγραφές, που είναι το μικρό βάθος σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την ακτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: