Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Μήπως πρέπει να επανεξετάσουμε την αφαλάτωση ;

Η έλλειψη νερού είναι γνωστή σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις έχουν προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα με την δυείσδυσης της θάλασσας στον υδροφόρο ορίζοντα με αποτέλεσμα την υφαλμύρωση του νερού. Το πρόβλημα περιπλεκεται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι παραθαλάσσιες αυτές περιοχές εκτός από γεωργικές είναι και πυκνοκατοικημένες ενώ δέχονται και μεγάλο αριθμό τουριστών.

Στον παρακάτω χάρτη (Καθημερινή, 20/4/2008) περιγράφονται οι προβληματικές περιοχές με κόκκινο χρώμα.


Μήπως θα έπρεπε να στραφούμε στην παρεξηγημένη στην Ελλάδα τεχνολογία της αφαλάτωσης; Θα πρέπει και εμείς να προλάβουμε τα γεγονότα και να μην ακολουθούμε τις εξελίξεις. Το πρόβλημα του νερού δεν είναι μόνο η αλόγιστη χρήση του αλλά και και η έλλειψη του που αναμένεται να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.


Σε πολλά μέρη της Ελλάδας ακούνε αφαλάτωση και διαφωνούν εξαιτίας της κακής εφαρμογής της μεθόδου από δήμους και νησιά όπου ανάθεσαν σε δημοτικές επιχειρήσεις και όχι σε εξειδικευμένες εταιρείες την λειτουργία τους με αποτέλεσμα την κακή ποιότητα του παραγώμενου νερού. Ας το ξανασκεφτούμε όμως πριν είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: