Η μονάδα HYDROSOL II στην Αλμέρια
Σε πιλοτική λειτουργία τέθηκε ο ηλιακός αντιδραστήρας παραγωγής υδρογόνου από τη διάσπαση του νερού, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Hydrosol. Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας "Ηλιακά Καύσιμα" στην Αλμέρια της Ισπανίας στις 31 Μαρτίου 2008. Το έργο Hydrosol αφορά την ανάπτυξη ενός καινοτόμου ηλιακού αντιδραστήρα για την παραγωγή υδρογόνου από υδρατμούς, με συντονιστή το Εργαστήριο Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων του Eθνικού Kέντρου Έρευνας και Tεχνολογικής Aνάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Στο πλαίσιο του έργου έχει αναπτυχθεί μια πρωτοποριακή τεχνολογία για την παραγωγή υδρογόνου από τη διάσπαση του νερού αποκλειστικά με τη χρήση ηλιακής ενέργειας. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε σε εργαστηριακή κλίμακα στον ηλιακό αντιδραστήρα της DLR στην Κολωνία της Γερμανίας, και αποδείχθηκε ότι η προτεινόμενη τεχνολογία είναι η πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο επίδειξη παραγωγής υδρογόνου από τη διάσπαση του νερού με εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας μέσω "κλειστών" κύκλων.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας "Ηλιακά Καύσιμα" έγινε η επίσημη πρώτη επίδειξη της πιλοτικής εγκατάστασης του αντιδραστήρα Hydrosol. Ειδικότερα, αναπτύχθηκε η αντίστοιχη τεχνολογία θερμοχημικής παραγωγής υδρογόνου σε πιλοτική/επιδεικτική κλίμακα με επίπεδο ισχύος των 100 KW/αντιδραστήρα στις εγκαταστάσεις SSPS-CRS της ηλιακής πλατφόρμας στην Αλμερία της Ισπανίας. Η μονάδα παράγει περίπου 3 κιλά υδρογόνο την ώρα.
Εμπνευστής και συντονιστής του έργου είναι o Διευθυντης του Iνστιτούτου Tεχνικής Xημικών Διεργασιών (ΙΤΧΗΔ) του ΕΚΕΤΑ , Δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία Hydrosol έχει ήδη τύχει θερμής υποδοχής και αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα. Έχει λάβει το διεθνές βραβείο Global 100 Ecotech της EXPO 2005 στην Ιαπωνία, το διεθνές βραβείο International Partnership for the Hydrogen Economy (IPHE) 2006 και, βεβαίως, το Ευρωπαϊκό Βραβείο για την έρευνα, την επιστημονική αριστεία και τη διεθνική συνεργασία Descartes 2006.
Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί τρεις, κυρίως, τεχνολογίες εκμετάλλευσης της ενέργειας του ηλίου, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να λύσει οριστικά και χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα. Φωτοβολταϊκοί συλλέκτες και ηλιοθερμικά εργοστάσια έχουν ήδη αναπτυχθεί, όμως παρουσιάζουν «το πρόβλημα της αποθήκευσης. Η ενέργεια πρέπει να καταναλωθεί όπως παράγεται ή να αποθηκευθεί με σοβαρές όμως απώλειες», εξηγεί ο Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος. Με την ηλιο-θερμο-χημική ενέργεια, όμως, έχουμε μετατροπή σε υδρογόνο, ένα καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένους κινητήρες εσωτερικής καύσης οχημάτων ή κυψέλες αποθήκευσης καυσίμου υδρογόνου.
Αρχή λειτουργίας της μονάδας
Η τεχνολογία Ηydrosol (βλέπε φωτογραφίες) βασίζεται σε ειδικούς κεραμικούς αντιδραστήρες με υψηλή ικανότητα απορρόφησης ηλιακής ενέργειας. Από αυτούς διέρχεται νερό το οποίο εξατμίζεται μέσα από αυλούς που είναι καλυμμένοι με ένα ειδικό υλικό το οποίο συγκρατεί το οξυγόνο και απελευθερώνει το υδρογόνο, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες το οποίο συλλέγεται και αποθηκεύεται σε ειδικές κυψέλες προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αργότερα.
Η επίδειξη κλιμάκωσης μεγέθους της τεχνολογίας Hydrosol στην πιλοτική εγκατάσταση έγινε προκειμένου να επιταχυνθεί η διείσδυση και η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά και να καταδειχθεί ότι ο συνδυασμός εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας και διεργασιών υψηλής θερμοκρασίας είναι ένας βιώσιμος τρόπος για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων υδρογόνου με λογικό κόστος, χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οδηγώντας έτσι σε ένα βιώσιμο μέλλον και μια καθαρά ανανεώσιμη οικονομία του υδρογόνου.
Στις επόμενες εβδομάδες θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες για τη τεχνολογία HYDROSOL. Είναι μια τεχνολογία που υπόσχεται πολλά και είναι ένα παράδειγμα εφαρμοσμένης έρευνας που γίνεται σε Ελληνικό ερευνητικό κέντρο.
Θεωρητικός σχεδιασμός της μονάδας HYDROSOL II