Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Σκουπίδια – Καύση ή Θάψιμο

Μια που γεμίσαμε σκουπίδια είναι καλό να δούμε ποιά είναι η κατάσταση της χρήσης (ανακύκλωσης) των απορριμάτων στην Ευρώπη σήμερα.

Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζεται η ανακύκλωση πλαστικών στην Ευρώπη το 2006. Οι Ελληνάρες βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά στην τελευταία θέση συγκρινόμενοι μόνο με το πρώην ανατολικό μπλόκ (και από αυτό μόνο με τους χειρότερους).


Στη χώρα μας προτιμούμε το θάψιμο σχεδόν όλων των απορριμάτων από την αξιοποίηση τους. Μόνο ένα 5 % των πλαστικών ανακυκλώνεται ενώ δεν καίγεται τίποτα. Κι’ όμως η θερμική ενέργεια από την καύση των απορριμάτων (που περιέχουν κατά τουλάχιστον 15% πλαστικά προϊόντα) θα αρκούσε να δώσει λύσεις στο ενεργειακό μας πρόβλημα.

Οι αποτεφρωτήρες δεν είναι ότι πιο “πράσινο” αλλά δεν είναι πιο βρώμικο από τις μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ. Απ’ ότι γνωρίζω στην Βιέννη λειτουργεί μεγάλη μονάδα αποτέφρωσης στο κέντρο σχεδόν της πόλης. Εξοικονομούν μεγάλα ποσά ενέργειας και θερμαίνονται χιλιάδες καταναλωτές.

Η ανακύκλωση πλαστικών στη χώρα μας είναι ανύπαρκτη παρά τις εξαγγελίες ενώ το θερμικό περιέχομενο των πλαστικών απορριμάτων θάβεται στις χωματερές. Οι “κουτόφραγκοι” που καίνε και ανακυκλώνουν εώς και 99% (στην Ελβετία) έχουν θέσει όρια (της Ε.Ε.) που δε θα τα πιάσουμε πάλι και θα φάμε και για αυτά πρόστιμα.

Ξύπνα Ελλάδα επιτέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: