Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Ο κόσμος προχωρά, η Ελλάδα καίει Λιθάνθρακα

Πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ δείχνει ότι οι επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως ήταν, το 2006, 55 δισ. δολάρια και το 2007 ανήλθαν σε 71 δισ. δολάρια. Αύξηση 30% μέσα σε μία χρονιά, με την ανοδική τάση να συνεχίζεται και φέτος.

Στον χώρο εισέρχονται συνεχώς νέα κράτη που απουσίαζαν παντελώς από τον χάρτη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν, το Μαρόκο, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική, ενώ κοσμογονία συντελείται και στη βιομηχανία. Χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία κατασκευάζουν συνεχώς εργοστάσια παραγωγής εξαρτημάτων για ανεμογεννήτριες. Με τη μόνη διαφορά ότι οι εξελίξεις αυτές αφορούν σε άλλες χώρες, όχι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία των φορέων που εκπροσωπούν τον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το 2007 στην Ελλάδα επενδύθηκαν σε παρόμοιες τεχνολογίες μόνο 420 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200-205 εκατ. ευρώ αφορούσαν εγκατάσταση σε ταράτσες σπιτιών απλών ηλιακών θερμοσιφώνων!

Τα ποσά δηλαδή που επενδύθηκαν σε καινοτόμες πράσινες τεχνολογίες δεν ξεπέρασαν τα 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ σε αιολικά πάρκα. Για να κατανοήσει κανείς πόσο χαμηλό είναι αυτό το νούμερο, πέρυσι οι αιολικές επενδύσεις στην Ισπανία έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ, στη Γερμανία τα 2 δισ. ευρώ, στη Γαλλία το 1 δισ. ευρώ, στην Ιταλία τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ στην παρόμοια από πλευράς πληθυσμού και ρυθμών ανάπτυξης μ΄ εμάς Πορτογαλία, τα 500 εκατ. ευρώ.

Ίδια εικόνα επικρατεί και στα φωτοβολταϊκά. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πέρυσι έργα 70 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά συστήματα, εκ των οποίων το 50% αφορούσε τη μονάδα παραγωγής εξαρτημάτων της Solar Cells Ηellas στην Πάτρα (το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα). Το υπόλοιπο 50% κατευθύνθηκε σε αγορά- εγκατάσταση εξοπλισμού αλλά και σε μελέτες που υποβλήθηκαν προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εκ των οποίων μόνο ένα ποσοστό θα μετουσιωθεί σε έργα. Αν όμως στη Ελλάδα οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα ήταν 70 εκατ. ευρώ, στην Ισπανία έφτασαν πέρυσι τα 7,75 δισ. ευρώ! Ήταν δηλαδή 110 φορές περισσότερες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις σε αιολικά το 2007 ανήλθαν σε 20 δισ. ευρώ και στα φωτοβολταϊκά σε 13,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η κεφαλαιοποίηση των 135 μεγαλύτερων εισηγμένων σε χρηματιστήρια εταιρειών παγκοσμίως που κατασκευάζουν ΑΠΕ και επενδύουν σε αυτές έφτασε το 2007 τα 100 δισ. δολάρια. Τα αντίστοιχα νούμερα το 2005 ήταν 50 δισ. δολάρια, ενώ οι μεγάλες εταιρείες δεν ήταν παρά 85 παγκοσμίως. Μέσα δηλαδή σε δύο χρόνια η κεφαλαιοποίηση των επιχειρήσεων διπλασιάστηκε. Κατά την περίοδο 2002-2006, η μέση ετήσια αύξηση επενδύσεων σε ΑΠΕ παγκοσμίως αυξήθηκε ανάλογα με το είδος της τεχνολογίας από 10% εως 60%.

Ο μεγαλύτερος επενδυτής πλέον στον κόσμο είναι η Κίνα και ακολουθούν η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ινδία και η Ιαπωνία. Κοσμογονικές εξελίξεις σημειώνονται και στα έργα από βιομάζα, τομέας που παράγει θερμότητα η οποία ισούται με πέντε φορές το σύνολο της θερμότητας που παράγουν τα ηλιακά και η γεωθερμία μαζί. Σε ό,τι αφορά τη βιοαιαθανόλη (με πρώτη ύλη το καλαμπόκι), οι ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, ενώ η Βραζιλία έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει κατά 50% την παραγωγή της έως το 2009. Ήδη, η αιθανόλη το 2005 προμήθευσε το 40% των καυσίμων στα οχήματα που κυκλοφορούσαν στη Βραζιλία.

Από τα "Νεα" Σάββατο 22/3/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: