Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Εξελίξεις στις Οργανικές διόδους εκπομπής φωτός (OLED)

Η General Electric ανακοίνωσε την επιτυχή κατασκευή των πρώτων οργανικών δίοδων εκπομπής φωτός (light-emitting diode - OLED) για φωτισμό τα οποία έχουν την µορφή ρολλών (roll-to-roll). Το βήμα αυτό είναι σημαντικό προς το στόχο της κατασκευής φθηνών OLED για φωτισμό και άλλες εφαρμογές (ηλεκτρονική, εύκαµπτες οθόνες, εύκαµπτα φωτοβολταϊκά συστήµατα).

Οι δίοδοι εκπομπής φωτός (LED) είναι διατάξεις ημιαγωγών, που εκπέμπουν δέσμη φωτός περιορισμένου πεδίου φάσματος όταν επηρεάζονται από ηλεκτρικό ρεύμα κατά την προς τα εμπρός (από θετική προς αρνητική) κατεύθυνση ροής του. Κατά τη διαδικασία αυτή σχηματίζεται μια μορφή ηλεκτρικής φωτοακτινοβολίας. Το χρώμα του φωτός που εκπέμπεται εξαρτάται από τη χημική σύσταση των ημιαγώγιμων υλικών που χρησιμοποιούνται. Το φως μπορεί να είναι σχεδόν υπεριώδες, ορατό ή υπέρυθρο. Αντίθετα από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως που εκπέμπουν φως ανεξάρτητα από την ηλεκτρική πολικότητα οι λαμπτήρες LED παρέχουν φως μόνον κατά τη θετική ηλεκτρική πολικότητα.

Ένα σηµαντικό πλεονέκτηµα των οργανικών ηµιαγωγών που αναπτύσσονται και χρησιµοποιούνται τελευταία, είναι η διαλυτότητά τους η οποία επιτρέπει την ανάπτυξή τους σε µορφή λεπτών υµενίων µε πάχος της τάξης των µερικών nm µε διαδικασίες εκτύπωσης (printing) στην επιφάνεια των εύκαµπτων πολυµερικών υποστρωµάτων. Με τις ταχύτατα αναπτυσσόµενες τεχνολογίες εκτύπωσης είναι δυνατή η εκτύπωση patterned λεπτών υµενίων µε διακριτική ικανότητα (resolution) της τάξης του 1 µm.

Κύριο χαρακτηριστικό των νέων υλικών είναι ο συνδυασµός νέων καινοτόµων υλικών µε διεργασίες ευρείας κλίµακας (large area production processes) που χαρακτηρίζονται από χαµηλό κόστος, µε στόχο την ανάπτυξη λεπτών υµενίων πάνω σε εύκαµπτα πολυµερικά υποστρώµατα τα οποία έχουν την µορφή ρολλών (roll-to-roll).

Οι συσκευές φωτισμού και οι ηλεκτρικές συσκευές ευθύνονται για την κατανάλωση του 17 % περίπου της ενεργειακής κατανάλωσης της ΕΕ. Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυρακτώσεως που κυκλοφόρησαν στην αγορά πριν από 125 περίπου χρόνια, μετατρέπουν σε φως μόλις το 5 % του ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: