Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Ερευνητικά προγράμματα για φωτοβολταϊκά στις ΗΠΑ


Το Υπουργείο Ενέργειας (Department of Energy DOE) ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση 11 projects αμερικανικών πανεπιστημίων με 13.7 εκατομμύρια δολλάρια. Τα προγράμματα αφορούν την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών προηγμένης τεχνολογίας., της παραγωγικής διαδικασίας και των τελικών προϊόντων. Το ποσό αυτό αποτελεί το 80 % του συνολικού κόστους. Το υπόλοιπο 20% είναι η συμμετοχή της βιομηχανίας (1 σε κάθε project).

Ο στόχος είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε επίπεδα των $0.05 - $0.10 ανά kWh από $0.18 - $0.23 που είναι σήμερα. Ο στόχος κάθε project είναι η εμπορική εκμετάλευση του τελικού προϊόντος.

Τα επιλεγμένα πανεπιστήμια είναι : Arizona State University, California Institute of Technology, Georgia Institute of Technology, Massachusetts Institute of Technology, North Carolina State University, Pennsylvania State University, University of Delaware, University of Florida και University of Toledo.

Σχόλιο: Η παραπάνω είδηση αξίζει λίγη προσοχή γιατί εκτός από την σημασία που δίνουν οι Αμερικανοί στην έρευνα στα φωτοβολταϊκά, έχει ενδιαφέρον και ο τρόπος χρηματοδότησης της έρευνας. Δύο συμμέτοχοι σε ένα πρόγραμμα 1.5 εκατομμυρίου. Και όχι 22 σε πρόγραμμα 17 εκατομμυρίων (όπως στα μη αποτελεσματικά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα). Είναι σίγουρο πως από τα 11 αμερικανικά projects 1-2 θα πετύχουν σπουδαία αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: