Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Τραπεζικά προϊόντα για φωτοβολταϊκά - Ευρώπη και Ελλάδα

Σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες που σκοπεύουν να εκμεταλευτούν την επενδυτική μανία των Ελλήνων μετά τον νόμο για τα φωτοβολταϊκά οι Ευρωπαϊκές τράπεζες κάνουν ένα βήμα παραπέρα.

Η Ulster Bank της Ιρλανδίας έγινε, τον περασμένο μήνα, η πρώτη (όπως ανακοίνωσε) τράπεζα της Ευρώπης που προσφέρει έκπτωση 50 % στο επιτόκιο δανείου για την αγορά φωτοβολταϊκών για εγκατάσταση σε κατοικίες. Αν και κυκλοφορούν αρκετά τραπεζικά προϊόντα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γενικά, αυτό είναι το πρώτο αποκλειστικά «ηλιακό» προϊόν.

Οι Ελληνικές τράπεζες διαφημίζουν «επενδυτικά» προϊόντα για όσους έσπευσαν να εκμεταλευτούν τον επενδυτικό νόμο. Τα αποτελέσματα όμως μάλλον δεν ήταν ικανοποητικά γιατί η εφαρμογή των διατάξεων περί επιδοτήσεων σκόνταψε στην ανικανότητα της κρατικής μηχανής να διαχειριστεί την πληθώρα επενδυτικών προτάσεων.

Καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των «επενδυτών» νομίσαν ότι τα χρήματα θα έπεφταν μαζί με την ηλιακή ενέργεια από τον ουρανό κατέθεσαν προτάσεις που, σε μεγάλο βαθμό, στηρίζονταν σε δανεικά (από τις τράπεζες) λεφτά. Καθώς όμως ακόμη δεν έχει προχωρήσει τίποτα, οι τράπεζες δεν άρπαξαν τις επιδοτήσεις των «επενδυτών».

Τα δάνεια όμως για κατοικίες (με σημαντική μείωση επιτοκίων όμως) ίσως αποτελέσουν ένα κίνητρο για την αύξηση των τοποθετήσεων φωτοβολταϊκών παρά την ανύπαρκτη πολιτική του ελληνικού κράτους στον τομέα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: