Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Δικαιώματα CO2 για το 2013

Από τα σημερινά ΝΕΑ”:

"Βόμβα 2 δισ. ευρώ ετησίως απειλεί τις ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες μετά το 2013, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο ευρωπαϊκό σύστημα αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Από το 2013 και μετά, σύμφωνα με την πρόταση οδηγίας της Κομισιόν, ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή «ο ρυπαίνων θα πληρώνει» για κάθε γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα που θα απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα, αντίθετα από ό,τι ισχύει σήμερα όπου οι επιβαρύνσεις είναι σχετικά μικρές.

Παράλληλα θα επιβαρυνθούν και οι λοιπές ενεργοβόρες επιχειρήσεις όπως τσιμεντοβιομηχανίες, διυλιστήρια και μεταλλουργίες, παρ΄ ότι για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου συστήματος τους έχει δοθεί περίοδος χάριτος ώστε να «αγοράζουν» υποχρεωτικά μόνο το 20% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν.

Δύο δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει η «αγορά» των δικαιωμάτων από τα χρηματιστήρια των ρύπων στις 90 μικρές και μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες που συμμετέχουν στο σύστημα. Κι αυτό αν δεν προχωρήσουν έως το 2013 σε σημαντικές επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ΔΕΗ θα επωμίζεται τα μεγαλύτερα βάρη.

Αν η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δεν προβεί σε γενναίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού της, υπολογίζεται ότι μετά το 2013 θα καταβάλλει κάθε χρόνο έως και 1,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με τα σενάρια για τη διαμόρφωση των τιμών στα δικαιώματα! Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μοιραστούν, με μετριοπαθείς πάντα υπολογισμούς, μεταξύ των υπόλοιπων εταιρειών. "

Ακόμη και Λιθάνθρακα να καίει η ΔΕΗ πάλι θα πληρώνει τρελά χρήματα δηλαδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: