Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Παραγωγή ενέργειας από φυτά Jatropha


Η Βελγική εταιρία Thenergo ξεκίνησε την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, βιοαέριο, βιο-έλαιο και συνδυασμό αυτών στο Merksplas του Βελγίου. Η μονάδα θα παράγει 9 MW ηλεκτρισμού και 6 MW θερμικής ενέργειας. Η πρώτη ύλη θα είναι λάδι από φυτά του είδους Jatropha (βλέπε φωτογραφία).

Η Jatropha αποτελεί ένα γένος περιπου 175 φυτών, θάμνων και δέντρων απο την οικογένεια Euphorbiaceae. Η Jatropha είναι είδος αυτοφυές της Κεντρικης Αμερικης αν και έχει μεταφερθεί σε πολλές τροπικές και υποτροπικές περιοχές, συμπεριλαμβανόμενης της Ινδίας, της Αφρικής και της Βόρειας Αμερικής. Οι καρποί σεν τρώγονται και περιέχουν αρκετό λάδι. Η καλιέργεια ενδείκνυται σε άγονες και σχεδόν ερημικές περιοχές (Ελλάδα ?). Στις Φιλιππίνες και στην Ινδία παράγονται σημαντικές ποσότητες λαδιού από Jatropha για την παραγωγή σαπουνιών.

Ο σχεδιασμός της μονάδας θα επιτρέπει την διαφοροποίηση της παραγωγής ανάλογα με την πρώτη ύλη και την τιμή της.

Σχόλιο: Το κόστος της μονάδας είναι 11.000.000 €. Περίπου όσο 1-2 ποδοσφαιριστές (από αυτούς που έρχονται στην Ελλάδα). Αυτό το γράφω για να δούμε ότι οι Έλληνες "επενδυτές" κοιμούνται. Καλό το χρηματιστήριο αλλά τα λεφτά βγαίνουν μόνο αν παράγεις κάτι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

mporo na kaliergiso to fyto jatrofa stin ellada kai ti apodosi exei sto strema? me timi kostas baxevanakis.
eyxaristo