Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Βιο-Βενζίνη από Βιομάζα

Η εταιρεία Shell και η Virent Energy Systems ανακοίνωσαν πως ξεκινούν κοινή ερευνητική και αναπτυξιακή προσπάθεια για την παραγωγή βενζίνης απευθείας από βιομάζα χωρίς την μεσολάβηση σταδίου παραγωγής αιθανόλης. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι η BioForming™ process, της Virent η οποία λειτουργεί σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και πιέσεις και κατα τη λειτουργία της δεν απαιτεί επιπλεόν ενέργεια. Η βενζίνη που παράγεται έχει την ίδια δομή με την πετρελαϊκή (βλέπε το παρακάτω χρωματογράφημα) και έτσι δεν απατείται μετατροπή κινητήρων και εγκαταστάσεις ανάμιξης όπως στην περίπτωση της αιθανόλης.

Η μέθοδος βασίζεται στην καταλυτική χημική (και όχι ενζυμική) μετατροπή της βιομάζας σε έναν μόνο σχετικά απλό αντιδραστήρα. Η εταιρεία Virent έχει προσελκύσει αρκετα κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια (11 και 21 εκατομμύρια δολλάρια, αντίστοιχα) και εδώ και ένα χρόνο συνεργάζεται στενά με τη Shell.


Η αρχική πατέντα αφορούσε την καταλυτική παραγωγή υδρογόνου από τη βιομάζα και αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison από τους σημερινούς ιδιοκτήτες της εταιρείας. Όμως σύντομα φάνηκε ότι οι μεγάλες προοπτικές αφορούσαν την παραγωγή βενζίνης. Η μέθοδος είναι 20-30 % πιο αποδοτική από την παραγωγή βιοιθανόλης σε ενεργειακή απόδοση. Η πρώτη ύλη μπορεί να είναι βιομάζα (καλλιέργειες ή υπολείματα αυτών). Το καλό με τη μέθοδο είναι ότι επειδή η βενζίνη δεν αναμειγνύεται με το νερό δεν απαιτείται απόσταξη των προϊόντων όπως στην περίπτωση της αιθανόλης.
Η εταιρεία Virent λειτουργεί έναν πειραματικό σταθμό παραγωγής ενέργειας 10 KW από τα προϊόντα της μεθόδου (υδρογόνο, και υδογονάνθρακες).
Η εταιρεία δίνει δωρεάν "ακαδημαϊκές" άδειες χρήσης της μεθόδου με μόνο όρο τα δικαιώματα ενδεχόμενων νέων εφαρμογών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: